25 March 2019 13:35:46
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Udklip artikel Politiken 24. nov 2010

Artikel Politiken 24. november 2010 af Flemming Christiansen og Nilas Heinskov.
Pædagoger trætte af egoforældre.

Ledere af daginstitutioner ser forældre som stadig mere krævende på deres børns vegne og på fællesskabets bekostning.

Henne i vuggestuen og børnehaven tager forældrene gladelig et møde om deres eget barn. Men de orker ofte ikke forældremøder om alle børnenes ve og vel.

Hvis lille Laurits’ ene støvle er væk om eftermiddagen, når han bliver hentet af mor eller far, skal pædagogen hjælpe til med at lede. Helst nu. Selv om pædagogen er ved at give et andet barn tøj på.

Og ser far eller mor deres barn græde, er der nok noget galt med de ansatte.

Tre ud af fire: Forældre er egoistiske
Over 1.000 danske daginstitutionsledere tegner et billede af stadig mere krævende og egoistiske forældre i en undersøgelse foretaget af Politiken Research.

Her svarer tre ud af fire institutionsledere, at de er enige eller meget enige i, at forældrene inden for de seneste fem år er begyndt at stille større krav til personalet på deres barns vegne. Lige så mange mener, at forældrene generelt tænker stadig mere på deres eget barn end på fællesskabet.

LÆS OGSÅForældre vil selv smøre ungernes madpakke

En af institutionslederne er Pia Holmen fra Børnehuset Grønnegården i Nykøbing Falster.

»Jeg har mange diskussioner med utilfredse forældre, der pludselig står på mit kontor og kræver et problem med deres barn løst straks. Og i stigende grad sender de også mail, for det er så nemt lige at sende et surt opstød på computeren. Så har de jo fået luft«, siger hun.

Vil ikke øve derhjemme
I Birkemose Børnehave i Søndersø er leder Jannie Toftegård lidt træt af ønskebørns krævende forældre:

»Hvis et barn skal have sprogundervisning, beder vi forældrene øve derhjemme. Det er sjældent, at forældrene gør det, men de har fast formodning om, at pædagogerne selvfølgelig øver hele tiden med barnet. For det har barnet jo behov for! Og hvis vi siger, at vi har problemer med et barn, afviser de pure at have problemet hjemme«, siger Janni Toftegård.

Formanden for forældrenes organisation Fola, Lars Klingenberg, er ikke overrasket over tallene:

»Det er en generel tendens til mere at vende sig indad mod sig selv og sine egne i stedet for mod samfundets helhed«.

Ekspert: Lighedsidealet er truet
Lars Klingenberg mener, at udviklingen dels skyldes utilfredshed med flere lukkedage, kortere åbningstid og dårlige normeringer. Men også at mange har svært ved at sætte sig ud over deres eget barns behov. Og han finder det bekymrende, at forældrene i stigende grad ikke kommer til forældremøder.

Samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at undersøgelsen afdækker en forældrebekymring over, hvad de aktuelle velfærdsforringelser betyder for deres barn – men også at forældre oplever sig selv som forbrugere i den offentlige sektor:

»Stadig flere ser en offentlig institution som et sted, der er til rådighed for deres individuelle valg. Men hvis de mest energiske bare provokerer deres egne krav igennem, ryger lighedsidealet i demokratiet«.

2,322,509 Unikke besg