19 March 2019 16:32:07
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Politiken 24. november 2010
Artikel Poltiken 24. nov. 2010 af Flemming Christiansen

Forældreformand: Det er da klar vi brokker os

Forældrebestyrelser i daginstitutioner er reduceret til kaffeklubber.

Forældrebestyrelser i vuggestuer og børnehaver er i stadig flere kommuner uden reel indflydelse og reduceret til kaffeklubber.

Når de endelig skal træffe beslutninger om noget vigtigt, handler det om, hvordan nedskæringer som lukkedage og beskåret åbningstid skal administreres på den enkelte instituition. Og så er det klart, at de forældre, der selv har valgt bestyrelserne, brokker sig over deres beslutninger.

Den dom over demokratiet på børneinstitutionerne fælder formanden for forældreorganisationen FOLA, Lars Klingenberg.

En undersøgelse fra Politiken Research viser, at tre ud af fire daginstitutionsledere mener, at forældre stiller stadig større krav til personalet på deres barns vegne, og at forældrene generelt tænker mere på deres eget barn end på fællesskabet.

LÆS ARTIKLENPædagoger er trætte af egoforældre

Lars Klingenberg anerkender, at det er en bekymrende udvikling, men en af forklaringerne kan være det, han kalder »en udhuling af demokratiet« på børneinstitutionerne.

»Desværre er forældrebestyrelserne i mange kommuner nærmest blevet tømt for kompetencer de senere år. De er med til at forvalte ubehagelig ting ved nedskæringer, men bestyrelserne har ingen indflydelse på det udviklende arbejde i institutionerne eller på budgetter, som de havde tidligere«, siger Lars Klingenberg.

En af de institutionsledere, der har registreret en stigende »mig-først«-adfærd blandt forældrene, er Pia Holmen fra Børnehuset Grønnegården i Nykøbing Falster.

Institutionsleder: Forældre bliver som fireårige børn
I hendes institution er det kommet til udtryk i forbindelse med, at kommunalbestyrelsen på Falster har besluttet at skære halvanden time af åbningstiden. Forældrebestyrelsen i Børnehuset Grønnegården har valgt at lægge forringelsen om fredagen, så børnehuset fra nytår skal lukke klokken halv tre i stedet for klokken fire inden weekenden:

»Men så bliver forældrene som fireårige børn: Meget sure og de himler op, selv om det er den forældrebestyrelse, de selv har valgt, der har lagt nedskæringen om fredagen i stedet for at skære eksempelvis en halv time mandag, tirsdag og onsdag«, fortæller Pia Holmen.

Forældreformand: Eksempel på manglende ansvar
Lars Klingenberg mener, at det er et eksempel på, at forældrebestyrelserne i stigende omfang ikke har noget at skulle have sagt - ud over at administrere triste velfærdsforringelser. Og at det kan være med til at gøre forældrene frustrerede, så de fokuserer mere på deres eget barns behov end på fællesskabet i daginstitutionen og eksempelvis ikke kmommer til forældremøderne:

»Det er bekymrende, for er der noget, vi danskere ellers er er gode til, så er det at skabe fællesskab og udvikle netværk. Det er danske erhvervsfolk for eksempel virkelig gode til. Men den kompetence er jo fremelsket i blandt andet daginstitutioner og i folkeskolen, hvor vi forholder os til fællesskabet. Den kompetence skulle nødig forsvinde«, siger Lars Klingenberg

2,318,919 Unikke besg