19 March 2019 06:50:44
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Fyens.dk 25. december 2010
Artikel Fyens. dk d. 25. december 2010 af Kenneth Klingenberg

Børn skal passes af fremmede
For en del forældre er det et kendt - og ubehageligt - fænomen, at deres børn indimellem må afleveres til pasning hos mennesker, som børnene aldrig har set før. Det sker, hvis barnet skal i gæstedagpleje, fordi den faste dagplejer er syg.

Men i ferietider sker det også, hvis barnets institution holder lukket, og kommunen i stedet tilbyder pasning i en anden institution, hvor det er voksne, som barnet og dets forældre ikke kender, der skal står for pasningen.

- Som forælder bliver man utryg. Der er da ingen, der har lyst til at aflevere sit et år gamle barn i en institution, hvor man aldrig har været, med fremmede voksne og børn.
 
Og den situation vil en del danske børn komme ud for i dagene mellem jul og nytår. Det er nemlig kun 23 procent af børnene i vuggestuer og børnehaver, der har mulighed for at blive passet i deres egen institution i de fire hverdage mellem jul og nytår - 27. til 30. december.

Det viser et notat om lukkedage i 2010, som FOA har fået udarbejdet, skriver Newspaq.

Skrammel-pasning.
Da en del forældre har mulighed for at holde fri i dagene mellem jul og nytår og derfor passer deres børn selv, vælger kommunerne at lukke en del af deres daginstitutioner og samler de børn, der har brug for pasning, på få institutioner.

Dermed kommer en del af børnene til at tilbringe dagene på steder, som de ikke kender og med andre børn og voksne, som de ikke kender.

Og det er, rent ud sagt, noget "skrammel", mener børnepsykolog John Halse.

- Især når det gælder de små vuggestuebørn. Det skaber usikkerhed og utryghed hos barnet, hvis det sendes et ukendt sted med fremmede børn og fremmede voksne. Nogle børn vil blive mere pylrede og mere urenlige, siger han til Newspaq.

Giver utryghed.
Situationen er heller ikke rar for forældrene, der ikke kan få fri mellem jul og nytår, siger Dorthe Boe Danbjørg, som er bestyrelsesmedlem i FOLA - Landsforeningen af forældre til børn i daginstitutioner.
- Som forælder bliver man utryg. Der er da ingen, der har lyst til at aflevere sit et år gamle barn i en institution, hvor man aldrig har været, med fremmede voksne og børn, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Kommunen dikterer ferien.
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) peger på, at institutionslukningerne påvirker forældrenes ferieønsker:

- Det er ikke godt nok med den alternative pasning. Nogle steder i Jylland skal man køre op mod 35 kilometer til en institution. Derfor sker det, vi nødig vil have: Nemlig at vores medarbejdere tager ferie på bestemte tidspunkter dikteret af kommunen, siger chefkonsulent i DA Lise Bardenfleth til Newspaq.

Som en udvej overtaler nogle forældre børnenes bedsteforældre til at klare pasningen.

Der fíndes ingen samlede tal for, hvor mange børn der skal passes mellem jul og nytår.
2,318,457 Unikke besg