19 March 2019 16:14:39
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Debatindlæg i Fyns Stiftstidende

   

Debatindlæg om vuggestuer bragt i Fyns Stiftstidende 23. december 2010.

Af Dorthe Boe Danbjørg, bestyrelsesmedlem i FOLA.
 

Vuggestuer er ikke for børn – det kunne være den umiddelbare og noget paradoksale konklusion på de opsigtsvækkende udtalelser fra Gidion Zlotnik, hvor han fremfører, at der er en direkte sammenhæng mellem de mange urolige børn i skolerne og den stress som små børn oplever i deres første leveår både derhjemme og i institutionerne. 

 

Som samfund har vi valgt en model hvor både mor og far er erhvervsaktive – og et kvalificeret gæt er at kun ganske få – det være sig kvinder eller mænd – ønsker sig tilbage til tiden der var engang, hvor mor passede børn, lavede mad, vaskede tøj, gjorde rent, ordnede have etc. Børnene var hjemme, men hjemme var ikke ensbetydende med at der var tid til dem.

 

I Danmark anno 2010 har vi forældre (primært kvinder) ret til 52 ugers barselsorlov. Hvis vuggestuer ikke er for børn, så kunne vi vælge at samfundet tildeler forældre ekstra barselsorlov, meget gerne øremærket til fædrene. Det kunne konkret give barnet en senere start i vuggestuen og samtidig styrke forholdet mellem far og barn.

 

Men en længere barselsorlov gør det ikke alene og det første spørgsmål der melder sig er også om vi som samfund overhovedet har råd til det? Så hvis vi vil beholde de erhvervsaktive forældre på arbejdsmarkedet, så kræver det at vi forældre kan være trygge ved at aflevere vores børn i vuggestuen. Og trygge bliver vi først, når der kommer flere ansatte til den direkte omsorg for vores børn. Når virkeligheden ude i vores institutioner er en ansat til 7-8 vuggestuebørn eller flere, så er det soleklart, at selv den mest arbejdsomme og engagerede pædagog ikke kan opfylde de smås behov for omsorg, tryghed, tilknytning og udvikling.

 

Pilen peger på flere ansatte – en investering som på nudansk kan beskrives som en ”win-win-siuation”: børnenes trivsel og udvikling understøttes, det skaber glade og innovative børn og på sigt selvhjulpne og samfundsengagerede voksne, for slet ikke at tale om de ekstra arbejdspladser og deraf følgende øgede skatteindtægter.

 

Hertil kommer, at vi forældre bliver langt bedre arbejdskraft, vi yder mere og er mere produktive, når vi ved at der bliver taget godt vare på vores børn, at deres ophold i institutionen ikke kun er opbevaring, men frem for alt udviklende, at de trives blandt andre børn og at deres voksne i institutionen er til stede i et antal, som gør det muligt at opfylde børnenes behov for omsorg og tryghed.

Jeg, og med mig mange andre forældre, ønsker grænser for hvor mange børn der må være pr. pædagogisk medarbejder – i vuggestuen må grænsen være 3 børn til 1 voksen.

 

2,318,892 Unikke besg