19 March 2019 07:26:57
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Artikel Bupl.dk 6. jauar 2011


Kostordning hitter i storbyer.

Københavnere og århusianere siger ja til madordninger i børnehaver, mens andre kommuner siger nej tak.
84,5 procent af forældrebestyrelserne i Københavns Kommunes 456 vuggestuer og børnehaver har netop sagt ja til at fortsætte den madordning, der trådte i kraft for et år siden, skriver dagbladet Politiken.

I Århus vælger to ud af tre den kommunale frokostordning. Ud af de 331 afdelinger, der har meldt tilbage, vælger de 213 at tilbyde kommunal mad fra 1. juli 2011.

En undersøgelse kort før jul viste, at i 73 procent af de kommuner, der havde overblik over afstemningerne i institutionerne, havde et flertal af forældrebestyrelserne stemt nej til madordninger.

Afstemningerne kommer efter, at den madordning, som oprindeligt skulle have været obligatorisk, fra i år er noget forældrene kan vælge til eller fra.

Det har nu ført til, at i flere end halvdelen af kommunerne vil der kun blive indført madordning i højst hver femte daginstitution, mens hver tredje kommune vil have ingen eller stort set ingen daginstitutioner med kommunal madordning. Det viser en rundspørge, Berlingske Reseach her foretaget.

Forældre formand: Politisk makværk
Ansvaret for det massive fravalg kan kun placeres hos regeringen, mener Lars Klingenberg, formand for forældreforeningen FOLA. Han betegner madordningens vej fra idé til virkelighed som ’politisk makværk’.

»Det er en fiasko. Regeringen burde have sikret en god madordning ved at afsætte de fornødne midler, ligesom tilbuddet burde have været gældende for alle. I stedet har regeringen ændret kurs undervejs og skabt usikkerhed,« siger han.

Lars Klingenberg mener, at mange forældre har fravalgt madordningen, fordi der ofte ikke har været sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Ærgerlig forælder
I den integrerede institution Børnehuset Humlebien i Hvidovre havde man et nyt køkken, en køkkenansvarlig og en kommunal kostvejleder klar til at indføre den kommunale madordning. Alligevel sagde forældrene nej tak til at betale for mad i børnehaven, mens kommunen betaler for vuggestuens mad til børnene.

Det ærgrer Charlotte Klinge Nielsen, der er formand for forældrebestyrelsen. Hun gik netop ind i bestyrelsen for at sikre sine børn et godt og varieret måltid mad.

»Grundlæggende var forældrene meget positive, men de cirka 600 kroner om måneden var for dyrt for mange – flere forældre har mere end ét barn i institutionen,« siger hun til berlingske.dk.

2,318,542 Unikke besg