19 March 2019 16:36:25
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Pressemeddelelse vedr. Fredericia-forsøg

Forældre har lov at passe børn i Fredericia – et radikalt brud med den danske pædagogiske tradition.

Regeringen har givet grønt lys til, at forældre i Fredericia på skift kan stå for pasningen i morgentimerne i Fredericias daginstitutioner. Derved skal afleveringsseancen, som for mange børn er det mest kritiske tidspunkt på dagen, overtages af skiftende forældre uden kendskab til de andre børn og deres forældre.

”En ting er, at det er en helt uhørt glidebane i forhold til dagtilbudslovens formålsparagraf om at fremme børns udvikling, trivsel og læring” siger Lars Klingenberg, formand for Forældrenes Landsforening. ”En anden og mere skræmmende ting er, at ordningen er udtryk for, at børnefamilier kun opfattes som et økonomisk problem for Fredericia kommunens politikere.”

”Al forskning peger på, at gode daginstitutioner med veluddannede pædagoger er afgørende for børns udvikling og trivsel såvel på langt som på kort sigt. De veluddannede pædagoger skal nu erstattes af skiftende forældre, som mere eller mindre frivilligt skal tage morgenvagter i institutionen. Med Fredericia-modellen reduceres vores daginstitutioner til ren opbevaring. Det er en kraftig devaluering af det gode pædagogiske arbejde i vores daginstitutioner, og det er eklatant underkendelse af børns behov”, siger Lars Klingenberg og fortsætter: ”Jeg kan ikke forstille mig hvilke andre brancher, der vil lade skiftende ufaglært arbejdskraft udføre essentielle opgaver. Man kan blot forestille sig protesterne, hvis forældrene skulle forestå undervisningen i folkeskolen i den første time. Pædagogisk arbejde foregår hele dagen – også i ydertimerne.”

Vi kan med denne model glemme alt om den danske daginstitutionsmodel, ”ny nordiske daginstitution”, ”task force” og de andre tiltag om kvalitet, som strømmer ud af Børne- og Undervisningsministeriet for tiden. Et element i disse tiltag er forældresamarbejdet, som man ønsker at styrke. Med denne godkendelse har Regeringen endegyldigt understreget, at når de siger forældresamarbejde, mener de i virkeligheden forældrearbejde. ”Det er en trist opfattelse af forældrenes rolle og de tanker om demokrati, der ligger i dagtilbudsloven”, siger Lars Klingenberg.

En række juridiske spørgsmål opstår i kølvandet på denne ordning. Hvordan håndterer skiftende forældre tavshedspligten, hvis et barn betror sig til dem? Hvem har ansvaret, hvis der sker ulykker? Hvordan definerer man forældre – er det biologisk eller kan skiftende kærester til forældre indgå i vagtplanen? Skal der indhentes børne- og straffeattester på alle forældre?

Lars Klingenberg kan kontaktes på 70205157

2,318,925 Unikke besg