19 February 2019 15:50:46
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Vi opfandt ikke begrebet Offentligt omsorgssvigt

Svar til Mai Mercado.

Vi opfandt ikke begrebet ’Offentligt omsorgssvigt’

 

Hovedfolder: lille_boern_i_glas.pngMinisteren beskylder os for at være ude af proportioner, når vi kalder vilkårene i vores dagtilbud for offentligt omsorgssvigt. Ikke kun forfatterne til debatindlægget ’Stop så det offentlige omsorgssvigt af børn’, men også fagkundskaben og forskningen er ’ude af proportioner’, for de kalder også den sparsomme voksenkontakt for offentligt omsorgssvigt.

Det var desværre ikke os, der opfandt begrebet ’offentligt omsorgssvigt’.

Allerede i 2006 brugte professor emeritus Per Schultz Jørgensen, psykolog John Aasted Halse, familieterapeut Jesper Juul og børneforsker Erik Sigsgaard udtrykket om vores dagtilbud i deres fælles debatindlæg ’Forræderiet med børns opvækst’. De fire herrer, som vel næppe kan betegnes som De Herrer Hvem Som Helst, siger: Vi ser det som udtryk for rent og skært ”offentligt omsorgssvigt”. Ikke bare systemets blinde pletter, men et generelt og politisk sanktioneret svigt’. Og siden 2006 er det kun gået én vej, ned ad bakke. Der er blevet længere mellem de omsorgsgivende hænder og de veluddannede hoveder. Vores børn har siden 2009 mistet 4.400 pædagogiske medarbejdere. En nedgang der selvfølgelig sætter sine spor på gul og grøn stue og på Sofie, Storm og Ahmed og deres voksne.

Senest er begrebet ’offentligt omsorgssvigt’ brugt af professor Dion Sommer, der i forbindelse med offentliggørelsen af BUPLs undersøgelse, som viser at en voksen til 17 børn ikke er usædvanligt, udtaler: 'Normeringer, som dem vi ser her, er et offentligt udviklings- og omsorgssvigt'. Så det er altså ikke blot en samling af forkælede forældre, der til stadighed vil have mere, men et begreb opfundet til lejligheden af anerkendte forskere og fagfolk.

Nogen kunne måske, mere eller mindre bevidst, misforstå vores ærinde. Derfor ligger os meget på sinde at slå fast, at vi er dybt imponerede over det arbejde som vores pædagogiske medarbejdere dagligt præsterer under de givne vilkår. Så når vi bruger begrebet ’offentligt omsorgssvigt’, er kritikken ikke rettet mod det pædagogiske personale, men mod de manglende politiske beslutninger og prioriteringer.

Vi er ganske enige med ministeren i, at ’der er noget helt galt’, ikke med ordvalget, men ’der er noget helt galt’ netop med den alt for sparsomme voksenkontakt i vores dagtilbud. Og det er et fælles offentligt ansvar at rette op på. Som det ser ud nu, så svigter vi både vores børn og faktisk også vores pædagogiske medarbejdere.

Med venlig hilsen

Louise Gjervig Lehn, formand for FOLA – Forældrenes Landsforening

Flemming Linnebjerg Rasmussen – formand for Odense ForældreOrganisation

Julie Kyndesgaard – formand for Københavns Forældreorganisation

Andreas Brandrup Elkjær – formand for Roskilde Forældreorganisation

Morten Bowman – formand for Århus Forældreorganisation

Se FOLA og forældreorganisationernes oprindelige indlæg '17 børn til én pædagog: Stop så det offentlige omssorgssvigt'

Se Mai Mercados svar på indlægget 'Det er ude af proportioner at kalde voksenkontakt til børn for offentligt omsorgssvigt'

2,300,389 Unikke besg