19 March 2019 07:08:34
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Artikel Kristeligt Dagblad 22.januar 2010
Artikel af Esben Agerlin Olsen Kristeligt Dagblad d. 22. januar 2010

De svage kan tabe madpakkekampen.
Den tvunge frokost i børnehaverne er på vej til at blive frivillig for den enkelte institution.

De børnehavebørn, som trænger mest til en sund kost, risikerer at tabe kampen om madpakken.

Forældrenes organisation, Fola, frygter, at partierne bag den tvungne fælles frokost i daginstitutionerne er ved at udvande den få uger gamle ordning. Det vil være til skade for blandt andre de overvægtige børn, som ikke får den sunde madpakke med hjemmefra.

- Jeg vil helst ikke have, at forældrebestyrelserne kommer til at bestemme, lyder det paradoksalt nok fra formanden for forældreorganisationen, Lars Klingenberg.

Begrundelsen er, at forældrene bag de usunde madpakker typisk ikke sidder i forældrebestyrelserne. Derfor kan de ressourcestærke forældre i bestyrelserne komme til at tvinge noget igennem over for netop dem, der har brug for den sunde kost til børnene, mener han. Dermed går idéen i ordningen tabt.

 

- Der er ikke brug for politisk vaklen, siger Lars Klingenberg, som er glad for den oprindelige ordning, selv om han finder den underfinansieret.

I pædagogernes fagforening, Bupl påpeger formand Henning Pedersen også, at de ressourcesvage forældre ikke har givet megen lyd af sig i diskussionen om madpakken.

- Det er uheldigt at lægge beslutningen i den enkelte institution, siger han.

Men det er, hvad partierne bag ordningen lægger op til. Det fortalte social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i går efter et møde mellem Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og regeringspartierne Venstre og De Konservative.


- Det kan meget vel være det, vi arbejder hen imod, siger hun uden at ville komme med detaljer.

Hvis der kommer forskellige ordninger inden for samme kommune, kan prisen for at gå på en institution imidlertid blive forskellig inden for kommunen.

- Sådan nogle ting omkring finansieringen skal afklares. Det arbejder vi på at få belyst nu, siger Karen Ellemann.

I begyndelsen af næste uge skal der være nyt møde mellem forligspartierne, som gerne vil gøre ordningen mere fleksibel.

Ordningen med den obligatoriske frokost for institutionsbørnene blev indført fra nytår. Den var kun få dage gammel, da der rejste sig et oprør mod den fra forældre, som hellere selv ville smøre madpakken og spare den ekstra betaling på nogle hundrede kroner om måneden.

I nogle kommuner er der skepsis over for en ordning, hvor forældrene får større mulighed for at fravælge madpakken. Det fortæller Jørn Sørensen (R), formand for børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening.

- De fleste kommuner vil gerne have lidt snor i, hvordan den ordning skal fungere, siger han. /ritzau/

 

 

2,318,523 Unikke besg