Udsigten til frit valg for madordninger for den enkelte forældrebestyrelse vækker ikke glæde hos forældreorganisationen FOLA.

Organisationen har hele tiden ment, at en obligatorisk ordning var en god idé, men dårligt udført og stærkt underfinansieret.

- Det er en sort dag for børnemaden, og jeg frygter, at vi aldrig får en national madordning. Det er en meget trist dag for madordningen, inden den overhovedet er trådt i kraft, siger formanden for FOLA, Lars Klingenberg.

- Man ved rent faktisk intet om, hvordan ordningen fungerer, og alligevel går man ind og ændrer den. Det er sjusk og en vaklen, som ingen kan være tjent med, siger Lars Klingenberg.

Han kalder ændringen "en hån mod de kommuner, der har arbejdet hårdt og længe for at lave gode og seriøse ordninger".

Han forudser samtidig, at det kan give en række problemer af juridisk karakter, hvis det bliver op til forældrene at bestemme, om en daginstitution skal have madordning eller ej.

- Det griber ind i økonomiske og ansættelsesmæssige forhold på institutionen. Hvis den enkelte bestyrelse skal træffe beslutning om en madordning, er bestyrelsen nødt til at have indsigt i regnskaber og budgetter, ellers giver det ikke mening. Det kræver for mig at se en omfattende ændring af dagtilbudsloven, siger Lars Klingenberg.

Formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Erik Fabrin (V) vil i første omgang afvente en nærmere drøftelse af detaljerne i den ny aftale om madordningen.

- Men det er klart, at det er noget værre rod, når politikerne ændrer signaler og retning midt i implementeringen af en lov, siger Fabrin. Han fastholder samtidig, at kommunerne vil sende regningen for madordningen videre til regeringen.

/ritzau/