19 January 2019 07:46:23
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Artikel 24 timer 2.2.2010

Hvert tredje barn får for lidt frugt og grønt

Artikel af Signe Thomsen 24 Timer 1.februar 2010

Ny undersøgelse rammer lige ned i diskussionen om madpakkeordninger


Frugt og grøntsager er ikke hverdagsspise i mange danske børnefamilier. Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet.

Tallene viser, at hvert tredje barn i børnehavealderen ikke får rå grøntsager og frugt derhjemme hver dag, og næsten hvert femte barn får ikke kogte grøntsager dagligt.

Fødevareforsker Sanne Larsen, der er en af forskerne bag undersøgelsen, mener, at det ofte handler om, at
børnene ikke bryder sig om forskellige typer grøntsager og frugt.

»Og det er svært for forældrene at servere mad, som børnene ikke vil spise, fordi de ikke vil have, at børnene går sultne i seng. Men det tager typisk otte til 10 forsøg, før børnene vænner sig til ny mad.«

Den nye undersøgelse af 360 børnehavebørns madvaner rammer lige ned i diskussionen om tvungen madpakkeordning i landets børnehaver. Ordningen ville være en god mulighed for at æn­dre børnenes spisevaner, mener Sanne Larsen.

»I børnehaven har pædagogerne ikke det samme følelsesmæssige forhold til det enkelte barn, som forældrene har. Derfor kan det være nemmere for dem at få børnene til at prøve noget nyt. Samtidig kan de børn, som godt kan lide frugt og grønt, fremstå som gode rollemodeller,« forklarer Sanne Larsen.

Typisk kartofler i gryden
Hun forklarer videre, at forældrene ligger under for faste mønstre, og når der skal koges grøntsager, er det derfor typisk kartofler, der ryger i gryden. Det betyder, at danske børnehavebørns kost ikke er varieret nok.  
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er overrasket over, at så mange børn ikke får frugt og grønt hver dag derhjemme.

»Jeg vil se nærmere på den nye undersøgelse og drøfte med samarbejdspartnerne i kampagnen ¿6 om dagen¿, om ikke vi bør sætte mere fokus på, hvad forældre serverer for de­res børn. Noget tyder på, at der kan være behov for nye tiltag,« siger fødevareministeren.

Det er op til forældrene
Formand for Forældrenes Landsforening Lars Klingenberg vil ikke blande sig i, hvad forældre sætter på bordet derhjemme, men han ærgrer sig over, at madordningen i børnehaverne nu som udgangspunkt er blevet frivillig.

»Det, vi havde håbet på med madordningen, var, at børnene kunne blive præsenteret for nogle nye madvaner, som de kunne tage med hjem og bede forældrene om at servere.«

Madpakkeordning eller ej, så er det først og fremmest op til forældrene at lære børnene, at gulerodsstave og kogt broccoli er lækker spise, mener ernæringsekspert Christian Bitz.

»Børn skal helst have fire stykker frugt og grønt om dagen, og det er forældrenes ansvar, at de får det,« siger han.

Sådan får dine børn mere grønt

1. Tag børnene med i køkkenet. Det giver ofte større appetit, når de selv har været med til at lave maden.

2. Husk, at du er rollemodel for dit barn. Derfor skal du og­så selv spise mere frugt og grønt.

3. Gør det sunde mere tilgængeligt for børnene. Skær frugt og grønt ud i stykker, og stil det frem, så børnene kan gå og spise af det.

4. Prøv at skjule grøntsagerne lidt. Riv for eksempel nogle gulerødder og put dem i frikadellerne.

5. Hvis det er helt umuligt, så prøv at servere en smoothie, der så kan tælle for et stykke frugt.
2,282,726 Unikke besg