19 March 2019 16:01:11
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Artikel Politiken 18. marts 2010

Artikel Politiken d. 18. marts 2010 af Maria Av Skardi Bundgaard

Forældreforening: Hent børn til tiden

Landets børnehaver oplever jævnligt, at et barn sidder og venter på mor eller far, selvom perleplader og fingermaling for længst er pakket ned.

En undersøgelse, Politiken Research har lavet blandt 1.218 institutionsledere, viser, at omtrent hver 10. institution hver uge oplever forældre, som henter børnene efter lukketid.

Og mere end en tredjedel af institutionerne oplever forsinkede forældre mere end en gang om måneden.

Uacceptabelt at lade børn i stikken
- Det er selvfølgeligt helt uacceptabelt, både af hensyn til børnene og af hensyn til institutionen, så kan det ikke nytte noget, at man kommer stressende, siger Lars Klingenberg, som er formand for Forældrenes Landsforening, FOLA.

- Det er ikke acceptabelt, at man lader sine børn i stikken på den måde, mener han.

Kollisionskurs
Formanden kan godt se, hvorfor det kan være svært at få arbejdsliv og børnehentning til at hænge sammen.

- Der er blandt andet problematikken omkring forkortede åbningstider i institutioner. Vi oplever en generel tendens til, at man nedkorter åbningstiderne for at spare penge. Samtidig skal vi arbejde rigtig meget for at tjene penge til vores forbrug og dyre huse. Så der er kollisionskurs mellem de to ting, siger formanden.

Men Lars Klingenberg mener, at de forsinkede forældre skal tage sig sammen på trods af forkortede åbningstider i flere af børnehaverne.

- Man må på ingen måde lade arbejdslivet gå ud over børnene. Det sender også et dårligt signal til børnene om hvilke prioriteringer, der er i familien, siger han.

- Det er forældrenes ansvar, at man sørger for at hente børnene til tiden, det er ikke noget, der kan laves om på.

Også kommunalt ansvar
Formanden for FOLA langer dog også ud efter kommunerne.

- Det er selvfølgelig kommunalt ansvar, at man har et pasningstilbud, som stemmer overens med de behov, forældrene har. Der er en generel tendens til, at kommunerne bruger åbningstiderne som en budgetskrue, og det synes vi naturligvis er helt uacceptabelt, siger Lars Klingenberg.

Foreningen er ved at kalde socialordførerne i Folketinget ind til et møde, og her vil man blandt andet diskutere åbningtiderne og kræve, at der ikke reduceres yderligere.

- Smertegrænsen for åbningstider og lukkedage er bestemt nået. Næsten hvert år kommer der en kommune, hvor man har nedsat åbningstiden, eller har indført flere lukkedage. Det er ikke en acceptabel udvikling, at vores fleksibilitet som forældre bliver mindsket, siger formanden.

- Det kan ikke nytte noget, at vi bliver ved med at betale til et serviceniveau, der bare falder og falder og falder - til den samme betaling.

Kender ikke problemet
Kommunernes Landsforening kan ikke genkende problemet med de sene forældre.

- Vi har ikke fået nogen meldinger fra institutionerne, som fremfører det her som et decideret problem, siger Jørn Sørensen, som er formand for Landsforeningens Børne- og Kulturudvalg.

Skal forældrene bare tage sig sammen og hente børnene til tiden - eller er det på grund af kommunernes prioriteringer, at børn oplever at blive hentet for sent i børnehaven?

2,318,852 Unikke besg