19 March 2019 06:50:12
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Madordning klar igen
Artikel Fyns.dk 18. april 2010

Madordning klar igen
Ny minister afviser, at svage børn taber på en frivillig madpakkelov
Så prøver regeringen igen: At smøre en madpakkelov, som danske forældre og kommuner vil spise.

Men allerede inden den fremsættes i Folketinget i den kommende uge, møder den kritik.
 

- Vi frygter, at de ressourcesvage børn, som har brug for et sundt måltid mad hver dag i institutionen, taber på en mere fleksibel og frivillig ordning, siger Lars Klingenberg fra forældreorganisationen Fola.

Det nye lovforslag fastslår, at alle kommuner inden august 2011 skal tilbyde et sundt frokostmåltid til alle daginstitutioner.

Men at den enkelte forældrebestyrelse kan vælge at sige nej tak, når den kender menuen og prisen.

- Måske er det lige netop de steder, hvor forældrene ikke har råd til at vælge en madordning, at børnene har mest brug for den, påpeger kokken Nikolaj Løngreen, der hver dag laver mad til 130 børn på Nørrebro i institutionen Martha Hjemmet.

Men det afviser socialminister Benedikte Kiær (K):

- Man har jo en fripladsordning for økonomisk trængte forældre, og det gælder også for maden. Samtidig kan kommunerne beslutte, at institutioner i bestemte områder skal have en madordning, siger hun.

Prisen bliver tydelig

I tidligere udgaver af madordningen skulle frokosten finansieres ved at hæve loftet for forældrebetaling fra 25 til 30 procent af prisen for en institutionsplads.

I det nye lovforslag sænkes loftet igen, og så skal for-ældrene til gengæld betale det, som madderne koster oveni.

Det er i princippet døden for madordningen, mener Lars Klingenberg.

- Hvis en kommune vil slippe for bøvlet med den her ordning, kan den nu blot sammensætte et madtilbud, som er så ringe, at ingen forældre vil sige ja til det, mener han.

Benedikte Kiær peger på, at der er bred politisk opbakning til den nye aftale, og regner med "at den kommer til at rulle denne gang":

- Jeg håber, at forældre og kommuner nu får en god dialog om tilbuddet og får fjernet nogle af de spøgelser, der har været i diskussionen, siger hun.

Lovforslaget ventes fremsat i den kommende uge.
2,318,449 Unikke besg