19 March 2019 16:26:26
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Artikel 24 timer 6. september 2010
Udklip af artikel 24 Timer 6. september 2010.

Spareplaner i daginstitutioner skræmmer forældrene væk.

Forældre i København: Frygter kommunens forslag om områdeledelse.

De engagerede forældre flygter fra forældrebestyrelserne, når de ikke længere kan få indflydelse på forholdene i deres børns institution.

Det vil blive konsekvensen, hvis Københavns Kommune indfører såkaldt områdeledelse i de københavnske daginstitutioner. Det frygter i hvert fald Københavns Forældreorganisation (KLO) og Forældrenes Landsforening (Fola).

»Beslutningerne er ikke længere rodfæstet i den enkelte institution. Hvis man pludselig skal have overblik over, hvad der foregår i fire eller fem institutioner, så mister man ikke bare jordforbindelse med den enkelte institution og med ens eget barns hverdag, det bliver også sværere at finde forældre, der har lyst til at engagere sig,« lyder det fra formand for Fola, Lars Klingenberg.

Og de københavnske forældre har al mulig grund til bekymring, lyder det fra Mette Bach Larsen, daglig leder af Forældrenævnet i Århus (FNÅ).

Hun advarer om, at det bliver mindst lige så slemt, som man kan frygte. I Århus har forældrene nemlig dårlige erfaringer med områdeledelse, som betyder at fire eller flere institutioner er slået sammen under en fælles leder.

Et mærkeligt vakuum
»Det har haft store konsekvenser for, hvor meget indflydelse man kan have som forælder, fordi forældrebestyrelserne nu skal tage beslutninger på flere institutioners vegne. Man føler derfor, at man sidder i sådan et mærkeligt vakuum, hvor man skal tage beslutninger om noget, man slet ikke ved noget om. Man skal tage stilling til en bunke papirer, frem for de konkrete problemer ude i de enkelte institutioner,« siger Mette Bach Larsen.

Ifølge Lektor i Samfundsvidenskab, Birgitte Poulsen, er den lokale forankring væsentlig for, at man som forælder har lyst til at engagere sig.

Hun mener, at forældreengagement i langt de fleste tilfælde er drevet af, at man har valgt institutionen, fordi man går ind for de værdier og den kultur, den repræsenterer.

Skaber sammenhæng
»Problemstillinger, der udspringer af en konkret hverdag, er det, der skaber engagement. Og det er vigtigt, at forældre engagerer sig i børnenes daginstitution. Det skaber sammenhæng i børnenes liv, men kan også være til stor gavn for arbejdsmiljøet i den enkelte institution,« siger hun.

Hvis kommunens forslag om at indføre den nye struktur på institutionsom-rådet bliver vedtaget, bliver områdeledelse for alle københavnske daginstitutioner virkelighed i løbet af 2011.

Besparelser på børne- og ungeområdet

  • Københavns Kommune skal fra januar 2011 spare 350 millioner kroner på børne- og ungeområdet.
  • Derfor har Københavns kommune stillet forslag om at indføre såkaldt klyngeledelse. Det man i Århus kommune også kalder områdeledelse.
    Klyngeledelse betyder, at fire eller fem institutioner skal slås sammen under en fælles leder.
  • I København er det endnu ikke klart, hvordan fremtiden ser ud for forældrebestyrelserne. Københavns Kommunes budgetforhandlinger pågår i netop disse dage.
2,318,908 Unikke besg