fbpx

Minimumsnormeringer

Lokale forældreorganisationer: Justeringer for en børnevenlig genåbning

Som repræsentanter for lokale forældreorganisationer vil vi gerne udvise tillid og samfundssind. Men vejledningen for genåbningen af daginstitutionerne anerkender ikke, at børn er børn. Retningslinjerne er urealistiske, og der er ikke taget højde for familieperspektivet.

Ressourcer til de mange ekstra opgaver

Med genåbningen kommer der mange flere opgaver til personalet i daginstitutionerne. Personalet skal dele børnene op i små grupper og lave voksenstyret leg for at mindske smittefaren. Der skal være nok voksne til at tage på tur udenfor, så børnene ikke smitter på for lidt plads indenfor. Personalet skal hjælpe alle med at få tøj på, vaske hænder og spise – nu med 2 meters mellemrum. For ikke at tale om rengøring af lokalerne og legetøjet.

 

Allerede inden Corona kunne man tælle 21 børn til én pædagog på legepladsen. Men nu skal børnene deles op i grupper af maks. 10. Og de voksne skal tage sig af meget mere. Det kan ikke lade sig gøre uden ekstra ressourcer til mere pædagogisk personale.

udtaler Anna Opstrup Larsen, forkvinde for Skanderborg Forældreorganisation.

 

Og Anne Larsen, Bestyrelsesmedlem i Greve Forældreorganisation uddyber:

 

Og slet ikke når man må forvente, at en del af det pædagogiske personale vil blive smittet og sygemeldt i omkring 3 uger.

 

Det bredere perspektiv med sygdom i familien

Børn er børn, og når de skal tilbage i daginstitutioner, så vil mange af dem blive syge. Det kan der ikke være tvivl om. De vil blive snottede, forkølede og få alskens børnesygdomme ligesom de plejer – og nogle vil også bære Coronasmitte med hjem. Det betyder, at vi som familier skal holde børn hjemme meget mere, bare deres næse løber.

 

Børn bliver snottede og forkølede. Men nu skal vi holde dem hjemme, hvis de er det mindste syge. Det betyder, at familierne får mange flere sygedage. Det skal vi have en løsning på.

udtaler siger Camilla Lykke Sørensen, forkvinde for Assens Forældreorganisation.

 

Forældreorganisationerne håber, at regeringen lytter, og opfordrer kommunerne til at tænke familierne ind som et aktiv. Med tillid og samfundssind kan vi forældre bidrage med midlertidig hjemmepasning, aflastning i spidsbelastninger eller koordinering af afleveringer og hentning, så der ikke er for mange børn og voksne samlet på samme tid.

foto: unsplash//Guillaume de Germain

Plads til omsorg er helt centralt

For mange børn har nedlukningen varet lige så længe som en sommerferie. Børnene skal indkøres igen og vænnes til voksne, børn og rutiner i daginstitutionerne. Det kræver kendte ansigter og masser af tryg – og fysisk – voksenkontakt. Når et barn har brug for et knus, så skal det også have et knus. Så dur regler om afstand ikke til noget.

Børn er børn, og som forældre er det meget tydeligt, at nogle elementer i vejledningen er urealistiske – og skadelige – at kræve af et barn. Et barn på 3 år kan og skal ikke holde afstand til sine venner og de voksne, barnet er glad for. Et barn skal ikke irettesættes, fordi det giver sin savnede ven et kram. Og vores børn har brug for nærvær fra deres pædagoger. Der skal være plads til omsorg.

Pressemeddelse udsendt på vegne af:

Forældreorganisationer under FOLA – forældrenes landsorganisation

Skanderborg, Sønderborg, Vallensbæk, København, Århus, Randers, Herning, Egedal, Halsnæs, Allerød, Helsingør, Assens, Greve, Middelfart, Frederikssund, Odense, Næstved, Horsens og Halsnæs.

Kontakt:
Anne Larsen, Greve Forældreorganisation, tlf. 26818307
Camilla Lykke Sørensen, Assens Forældreorganisation, tlf. 27508448
Anna Opstrup Larsen, Skanderborg Forældreorganisation, tlf. 23355099

FOLA - logo

Forældrenes Landsorganisation
Raffinaderivej 8, bygn. B, 1.sal
2300 København S.

E-mail: fola@fola.dk
Hovednummer: 73 70 73 77

Presse: 40 12 98 09

 

Følg os

© 2020 FOLA, All rights reserved