Sensommer, snotnæser og solskin

Kære læsere af FOLAs nyhedsbrev

Sommerferien er for længst slut, og vi er godt i gang igen. Klar til de mange spændende dagsordener som efteråret byder på.  

 

Børnenes penge

I den næste tid vil budgetterne ude i kommunerne blive lagt. Vi holder øje. Vi hjælper også gerne vores lokale organisationer med at forstå budgetterne.

Vi ved, at der er lagt flere penge ud til kommunerne, som er øremærkede dagtilbuddene. Men vi ved også, at det langt fra er alle steder, de kommer til at kunne mærkes. Enten fordi de slet ikke rækker, fordi de dækker et andet hul i kommunekassen, eller fordi de ligefrem bliver brugt til noget andet. Det er børnenes penge, og det skal kunne mærkes. Det er første skridt mod minimumsnormeringer, og vi skal hele vejen.

Vi sender også mange kærlige tanker til København, som går foran for minimumsnormeringer og afsætter en halv milliard til mere personale i dagtilbud. Det er super stærkt! Vi håber, at andre kommuner følger efter.

København vil indføre minimumsnormeringer

 

 

Bamsedemo d. 12. september

FOLA bakker op om #hvorerderenvoksen som afholder ’bamsedemo’ for minimumsnormeringer d. 12. november. Vi opfordrer alle forældre til at finde bamserne frem.

Flere lokale forældreorganisationer hjælper med at samle bamser sammen og placere dem ved det lokale rådhus. Vi opdaterer løbende på vores FBside

Læs mere på #hvorerderenvoksnes side:  Bamsedemo-event- FB

 

Velfærd er for alle

Hen over sommeren har der været stort fokus på svigt i ældreplejen, efter at også det område har været ’udsat’ for skjult kamera. Det kan ses på de lokale prioriteringer i kommunerne. Det fokus kan vi ikke være uenige i. Men vi har ikke glemt dokumentarerne fra børneområdet, og det håber vi heller ikke, politikerne har. Når det er sagt, så er det beskæmmende, at der skal skandaler, skjult kamera og tv-dokumentarer til at trænge igennem.

Vi ønsker os politikere, som lytter, langt før det går så galt, og som har prioriteringerne i orden. Mennesker skal behandles værdigt og ordentligt uanset alder. Vores børn skal møde ind i udviklende, stimulerende og skønne dag- og fritidsinstitutioner. Det er politikernes ansvar. Så skal vi nok leve op til vores ansvar som forældre ude på arbejdsmarkedet, lige indtil vi bliver for gamle til det og måske engang får brug for ældreplejen selv.

 

Corona blusser op i stor stil

Vi ser lige nu coronaen blusse op lokalt ude i kommunerne. Det betyder hjemsendte børn og medarbejdere. I Aarhus forlyder det, at opsporingen af smittede fungerer, og at det opleves trygt og godt håndteret lokalt ude institutionerne. Men der er udfordringer med testkapaciteten og alt for lang ventetid.

Hver dag kan man læse om en ny skole eller et dagtilbud, der sender børn og ansatte hjem til test. Det er strategien: ”Den slags kan vi godt begynde at vænne os til. For sådan vil det løbende være, indtil vi med en vaccine kommer ud på den anden side af coronapandemien,” siger Rune Hartmann, professor i immunologi til DR. Find hele artiklen her

 

FOLA efterlyser lovsikret ret til at passe syge/hjemsendte børn

Vi skal vænne os til hjemsendelser af børn. Men der er et kæmpe problem med pasningen af de hjemsendte børn, som ingen politikere har taget stilling til. Hvilket vi i  FOLA langt fra er tilfredse med. Faktisk er FOLAs formand, Signe Nielsen, direkte rasende: ”Ingen tager stilling til, hvad man som forældre skal gøre. Det er en kæmpe udfordring og giver enormt meget stress i maven. Men det mest skræmmende er, at vi har en beskæftigelsesminister, der er fuldstændig kold og lader det være op til arbejdsmarkedets parter” siger hun til TV2. I stedet for at tvinge forældre til at bruge ferie, burde regeringen ifølge hende give fuld lønkompensation til de forældre, der på grund af coronavirus er nødt til at blive hjemme hos syge eller hjemsendte børn.

Læs hele artiklen her:  TV2 hvem skal passe børnene?

 

De gode coronaerfaringer

Og husk, at der er ikke noget, der er så galt, at det ikke kan bruges til et eller andet. Se og hør hvad FOLAs formand, Signe, mener, vi kan lære af coronatiden, da hun gæstede TVAvisen DR-coronaerfaringer  

 

Video fra Århus om bestyrelsesarbejde i dagtilbud

I FOLA arbejder vi for at styrke dagtilbudsbestyrelserne. Oplysningsarbejdet er vigtigt. Vi er ret vilde med den her lille video, som er frugten af samarbejde mellem Århus Forældreorganisation, Thomas Medom, rådmanden for børn og unge og lokale dagtilbudsledere.

I må gerne dele den lokalt og bruge den i rekrutteringsarbejdet til jeres dagtilbudsbestyrelser. Eller endnu bedre - gå til jeres forvaltning/politiske ledere og foreslå et samarbejde om jeres egen lokale valgvideo, det er et godt sted at samarbejde – dagsordenen er fælles:  Se Video fra Århus

 

Konference fokus på fritid

FOLA er medarrangør på konference med fokus på børns frie tid og dannelse, som bliver afholdt i København d. 24. september 9-15.30. Vi synes selv, programmet er fedt, og at fokus er det helt rigtige.

Man kan deltage hele dagen. Vælge at være med om formiddagen, hvor der er oplæg og paneldebat – hvor FOLAs formand, Signe, selvfølgelig er med. Man kan også ’nøjes’ med eftermiddagens spændende workshop.  

Find program og tilmelding her: Facebook begivenheden

 

BLIV medlem

Vi skal have flere medlemmer i FOLA. Sådan sikrer vi sammen, at forældrene bliver hørt.

Meld din institution ind her – medlemskabet besluttes af bestyrelser og råd og gælder alle forældre i tilbuddet. Læs mere her

Brug FOLAs forældrerådgivning: find oplysninger om rådgivningen her

 

Bliv frivillig rådgiver

Vi leder efter folk, som kunne tænke sig en spændende uddannelse i, hvordan man bedst rådgiver forældre med børn i dag- og fritidstilbud. Det bliver super spændende og lærerigt.

Næste kursusdag er d. 24. oktober i København – læs mere her bliv frivillig uddannet rådgiver i FOLA