19 March 2019 06:49:55
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Synspunkt i Fyns Stiftstidende 30. december 2010

Synspunkt bragt i Fyns Stiftstidende d. 30. december 2010 Af Dorthe Boe Danbjørg, bestyrelsesmedlem i FOLA. 


Images: dorthe.JPGFerielukning en forringelse. 

 

Ferielukning, lukkedage og nødpasning er absolut hverken ”fint” eller helt i orden, sådan som Henning Pedersen, BUPL og Jane Findahl, KL, gør sig til talsmænd for i Fyens 25.12.

 

Til dem der skulle være i tvivl, så er ikke tale om gode oplevelser for børnene – heller ikke selv om nødpasningen foretages af uddannede pædagoger. Det er ikke ”en udflugt” at blive efterladt i en ny ukendt institution med nye børn og voksne. At en KL-politiker, hvis fremmeste opgave synes at være at få befolkningen til at fordøje uspiselige kommunale budgetter, kan få nødpasning til at være noget positivt er ikke så overraskende, men at formanden for BUPL også formår at tale ferielukning op er yderst ejendommeligt.

 

Der er absolut INTET positivt at sige om lukkedage ud over at kommunen evt. sparer penge. Min søn var i sin vante SFO dagene op til jul og bare det at hans venner ikke lige var der og at han skulle hænge sin jakke et andet sted end sin vante plads gjorde det utrygt! Og det var vel at mærke SAMME fysiske sted. Og han er trods alt næsten 7 år.

Og forestil jer så reaktionen hos et mindre barn, som flyttes til andre fysiske omgivelser, med andre børn og andet personale. Vi forældre lægger altså ikke børn til det med vores gode vilje – vi gør det kun, hvis vi ikke har andre muligheder, hvilket vi er mange der ikke har!

 

Lad os atter engang slå fast, at ferielukning er en forringelse. At den ofte fremføres som en mere ”spiselig” besparelse, fordi den ikke umiddelbart synes at forringe dagligdagen på samme måde, som hvis der blot blev skåret generelt i personalenormeringen, beror på en misforståelse - det ved både Jane Findahl og Henning Pedersen, for almindeligvis er der taget højde for at børnene holder et vist antal ferieuger årligt, når normeringen udregnes. Fx forudsættes det i den samlede tildeling af personaleressourcer  i Fredericia Kommune, hvor Jane Findahl kommer fra,  at alle børn holder 4 ugers ferie årligt fra daginstitutionen. Typisk udregnes en opnået besparelse på ferielukning ud fra institutionens gennemsnitlige driftsomkostninger—dvs. at hvis institutionen lukkes i 4 uger forventes der en besparelse på den gennemsnitlige ugentlige driftsudgift x 4.  En besparelse der reelt ikke opnås, da personalet stadig skal have løn under ferien. Summa-summarum er at vi atter engang står med en besparelse på den generelle personalenormering med mindre omsorg og ringere udvikling til følge. Det der umiddelbart kunne se ud som en mere nænsom besparelse ender med at være både en generel ”grønthøsterbesparelse” til stor utryghed for de børn der flyttes rundt som var de flyttegods.

 


Dorthe Boe Danbjørg

Fjordvej 28 5800 Nyborg

Bestyrelsesmedlem FOLA

2,318,445 Unikke besg