25 March 2019 13:19:47
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Debatindlæg i Information 19. september 2016

Frivillige kan ikke erstatte pædagoger

Dorthe Boe Danbjørg, formand for Forældrenes Landsforening

Læserbrev bragt i Information d. 19. september 2016

Hovedfolder: dorthe2015mindre.jpgBørne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at frivillige skal hjælpe til i vores dagtilbud. Det kan for eksempel være ældre, der skal sørge for at få maden på bordet, eller unge, som kan komme og lege med børnene.

Nu er frivillige i dagtilbud jo ikke noget nyt, som ministeren har opfundet. Vi har en lang tradition med frivillige foreninger som en vigtig del af det danske samfund og demokrati.

For eksempel samarbejder flere kommunale institutioner med foreninger som Ældre Sagen og spejderbevægelser. Frivillighed i dagtilbud er altså ikke noget nyt, men det er bekymrende, at ministeren nu vil reducere frivillige til ulønnet arbejdskraft.

Det er en dårlig idé at reducere frivillighedstanken til, at frivillige er nogle, der går til hånde og hjælper med det praktiske. Vi skal tværtimod respektere de frivillige og værne om frivillighedstanken.

Derudover skal frivillig arbejdskraft ikke være en nødvendig, fordi vi i øvrigt barberer budgetterne. Vi skal have dagtilbud af høj kvalitet og med veluddannet pædagogisk personale.

Når vi hører om alt for mange børn, der ofte må kigge langt efter en voksen, kan det være fristende at takke ja til ministerens forslag om frivillige hænder.

Men at hælde vand i kanden eller tørre bordet af er ikke bare praktiske opgaver – det er en vigtig del af det pædagogiske arbejde og pædagogernes faglighed, som gennemsyrer institutionerne i alle mulige hverdagssituationer fra det første godmorgen til det sidste vink farvel. Og det skal ikke klares af frivillige.

2,322,486 Unikke besg