19 March 2019 06:50:21
Kontakt

Telefon: 42 70 51 54

Mail: fola@fola.dk

Pressekontakt


Følg FOLA på Facebook
Klik her
Artikel Børn & Unge

Udklip af artikel Børn & Unge af Af Kåre Kildall Rysgaard

Prisforskellene vokser vildt!

Taksterne på daginstitutioner svinger mere og mere i kommunerne. De dyreste SFO'er er nu så dyre, at forældre tager børnene ud.

Der er ikke alene store forskelle på, hvad det koster at få børn passet i landets kommuner. Forskellene vokser også år for år. Det gælder både vuggestuer, børnehaver og også SFO'er, hvor prisforskellen mellem den billigste og den dyreste kommune er steget fra 710 til 878 kroner siden 2008.

Det viser tal fra Indenrigsministeriets Nøgletal, som Børn og Unge har analyseret.

Lene Nyberg Eriksen har en søn, der går i SFO i Kerteminde, som har landets næsthøjeste takster. Hendes søster i Nordfyn Kommune betaler det halve for at have sine børn i skolefritidsordningen.

»Det er vanvittigt, at jeg betaler så meget mere om måneden for det samme. Det burde være muligt at drive institutioner på et nogenlunde ens prisniveau,« siger hun. Lene Nyberg Eriksen hører om flere forældre, som overvejer at spare SFO'en væk.

Læs hele artiklen i Børn&Unge

Skat på børn
Forældrenes Landsforening, Fola, ærgrer sig over prisstigningerne.

»Forældrene betaler mere, men serviceniveauet er ikke gået op. Tværtimod. Nogle steder betaler forældrene mere for et ringere produkt,« siger Lars Klingenberg, formand for Fola.

De højere takster skyldes ifølge Bent Greve, professor på RUC og forsker i velfærdsstaten, at kommunerne er presset økonomisk.

»Når kommunerne opkræver en højere forældrebetaling, lukker de et hul i kassen. Brugerbetaling på daginstitutioner er en skat på børn,« siger han.

Læs flere sparehistorier  i Børn&Unge


Læs hele Børn&unges tema om kommunernes økonomi

Farvel til fritteren
Der er ingen grænser i loven for, hvad kommunerne må forlange for SFO'en, og politikerne er gået efter taksterne, når sparejagten gik ind.

Henning Pedersen, formand for BUPL, mener, at forældrene er blevet for hårdt ramt. 

»Når betalingen bliver for høj, melder forældrene børnene ud. Hverdagen bliver mere besværlig for familien, og de børn, som ikke længere går i SFO'en, mangler et sted at være sammen med kammeraterne,« siger han.

2,318,451 Unikke besg