fbpx

Kategori 1

Guides til forældre

Sådan giver du dit barn den bedste start i vuggestue og børnehave

Guide 1

Hvad enten barslen er ved at nå sin sidste dato, eller om dit lille barn nu rykker fra vuggestue til børnehave, er følelsen ofte den samme. Det føles som slutningen på en æra. Den nye hverdag starter, og med den kommer de nye rutiner. I den næste tid venter indkøring i vuggestue eller børnehave.

Indkøring og opstart

 Den første tid kaldes mange steder for indkøring. Det kalder man det, fordi barnet skal ‘køres ind’ i dagtilbuddets rytmer og rutiner, så de kommer til at kende hverdagens facon. Nogle steder kalder man denne tid for opstartsperioden, som er lidt mere dækkende i forhold til, at det både er barnet og forældrene, der får en ny struktur på hverdagen. Den proces går nemlig begge veje.

Hvad enten du står overfor et barn, der skal starte indkøring i vuggestue eller i børnehave, har du sikkert en masse tanker og spørgsmål. Det der fylder mest hos forældre, er ofte tankerne omkring hele processen. Hvordan mon barnet vil reagere? Mon det kommer til at gå godt? Har jeg nu styr på alt det, som barnet skal have med?

Hvis du kan kende dig selv i nogle af disse ting, skal du ikke være bekymret. Det er ganske forståeligt, og meget naturligt, at have en masse tanker omkring den kommende tid.

Nogle forældre oplever en følelse af skyld, over at skulle være væk fra barnet, mens andre har nemmere ved at overlade barnet til andre. Uanset hvad du selv tænker, tager det tid at bygge en ny hverdag op fra bunden, både for dig og dit barn, og det tager tid at vænne sig til for alle parter.


Tilvænning – hvad kan du forvente?

Du vil typisk få at vide, at selve opstarten tager omkring 2 uger. Men der kan godt gå nogle måneder, før end dit barn er helt faldet til.

Den første tid følger man en fast struktur, som fastsættes af personalet, hvor barnet gradvist vænner sig til at gå i vuggestue eller børnehave. Efterhånden vil dagene kunne gøres længere.

Nogle børn reagerer allerede i opstarten, mens andre børn har en lidt forsinket reaktion. Nogle børn græder måske først efter et stykke tid, når de skal sige farvel om morgenen – og måske igen, når det bliver hentet. Alt dette er helt normalt. Børn reagerer forskelligt.

Det er en stor omvæltning for dit barn at skulle starte en ny tilværelse, væk fra den hverdag de kender. Derfor kan du også forvente reaktioner på hjemmefronten.

Nogle børn bliver hurtigere trætte og utidige, og har måske brug for at være tættere på dig. Andre børn sover dårligere og kan have brug for at mærke, at du også er der om natten. Hvis dit barn stadig bliver ammet, kan det være, at du vil opleve dette behov hyppigere. Det er alt sammen naturlige reaktioner på, at du og dit barn er adskilt i løbet af dagen. Det bedste du kan gøre for dit barn i denne tid, er at give det ekstra omsorg. Det er godt givet ud for barnets trivsel i det nye dagtilbud.

Det gode samarbejde

Når den nye hverdag starter, er det bedste du kan gøre at få etableret et godt samarbejde mellem jer som forældre og det pædagogiske personale i dit barns vuggestue og børnehave.

Når dit barn starter, bliver du som forælder også en del af den nye verden. Det er derfor en kæmpe fordel, hvis du engagerer dig fra start, så både du og dit barn kan lære at begå jer i og føle jer trygge ved den nye hverdag. Det giver også bedre grobund for oplevelsen af kvalitet i dagtilbuddet.

Personalets opgave er at lære dit barn at kende og komme ind på livet af både barnet og af dig og jeres familie, for at kunne skabe tryghed. I den første tid er det derfor en god ide, at have god tid til, så at I alle kan lære hinanden bedre at kende.

Din viden er en gave for personalet

Som forælder, er det naturligvis dig, der kender dit barn bedst. De ting du ved om dit barn, så som, hvad de kan lide at lege med, hvad der gør dem frustrerede, hvordan de bedst kan trøstes, særlige sovevaner, yndlingslegetøj og meget andet, kan du med fordel dele med det pædagogiske personale. Det kan også være vigtigt for personalet at vide, hvis der er sket noget på hjemmefronten, som påvirker dit barn eller dig. Jo ærligere begge parter er, desto bedre et samarbejde og jo tættere bliver det muligt at komme på barnet. Når der er god dialog og godt samarbejde om dit barn, har dit barn de bedste forudsætninger for en god udvikling.

Samtidigt kan personalet være en ressource for jer, da de har en masse erfaring og viden, de kan trække på, der måske kan komme jer til gode som forældre. Både når det handler om de gode ting, men også med de lidt svære. Denne åbenhed vil ikke bare gøre dit barns hverdag nemmere – det vil også give dit barn de bedste rammer for trivsel. Selvom det kan være svært at dele personlige ting med en fremmed, kan du prøve at tænke på, at det faktisk kan være information, der hjælper dit barn med at blive tryg i den nye vuggestue eller børnehave.

Din egen første tid

Selvom det naturligvis er dit barn, som er i fokus, er denne tid også vigtig for, at du selv kan lære den nye vuggestue eller børnehave at kende. For at få det bedste ud af det hele, kræver det, at du tør være åben og stille spørgsmål.
Spørg gerne til de ting, der undrer dig. Hvorfor ser rutinerne ud, som de gør? Hvordan bliver dit barns behov tilgodeset, når der er flere børn at tage sig af? Er der en madpolitik? Hvordan håndterer personalet eventuelle konflikter? Hvad kan du forvente af personalet i forhold til den daglige dialog om dit barn?

Spørg også til de ting, som du måske synes er lidt svære eller det som gør dig bekymret. Personalet har med sikkerhed fået mange af spørgsmålene før, og de ved, at du som forældre spørger i den bedste mening. Du kan derfor selv være meget aktiv i processen med at lære dit barns dagtilbud at kende.

Når den første tid med opstart er slut, vil du opleve, at der bliver mindre tid, i det daglige, til at gå fuldt i dybden med dit barn. Det skyldes, at der er mange børn i børnegruppen som der skal tages hensyn til. Du vil selvfølgelig stadig få at vide, hvordan dit barns dag har været, hvad der er sket i løbet af dagen, hvordan de har sovet – eller hvis der er sket noget ekstraordinært.

Men får du brug for en længere snak, kan det være en god ide at aftale det nærmere med personalet på stuen, så I kommer rundt om det hele. Dog kan du altid henvende dig til personalet, så du føler dig tryg ved situationen. Denne tid er ny for både dig og dit barn, så det er vigtigt, at du føler dig tryg, og at du har en god mavefornemmelse, for at dit barn også kan føle sig tryg det nye sted.

 

FOLA - logo

Forældrenes Landsorganisation
Valdemarsgade 8, 2.sal
1665 København V.

E-mail: fola@fola.dk
Hovednummer: 73 70 73 77

Presse: 40 12 98 09

 

Følg os