Høringssvar fra Københavns Forældreorganisation ang. nedjustering af dagtilbudskapacitet
1. Kriterier for udvælgelse af institutioner til hel eller delvis lukning
I Københavns Forældreorganisation har vi hele tiden argumenteret for, at hvis der skal lukkes dagtilbud i København, så skal det ske på baggrund af tilsynsrapporter og pædagogandel og med inddragelse af områderne. Der findes institutioner i København, som har lukket for optag på grund af utilstrækkelig kvalitet. Områdelederne og de pædagogiske konsulenter havde været gode at inddrage i processen, da de ligger inde med værdifuld viden om, hvor det er svært at rekruttere fx pædagogisk leder og uddannet personale.
Det er vigtigt for os at understrege, at datagrundlaget for udvælgelsen af de nuværende institutioner i flere tilfælde ikke er baseret på det nyeste tilsyn, at der ikke er taget hensyn til fejl, der har gjort at institutioner ikke har været synlige på pladsanvisningen (og derfor ser ud til at have lav søgning), ikke tager højde for at søgningen til integrerede tilbud i gennemsnit er større, da man her søger fra vuggestuestart og at der er forhold omkring krav til grøn transport, der har tvunget driftsomkostningerne for udflytterbørnehaver i vejret.
2. Tryghed for forældre i overgangen til en ny institution
Processen omkring udvælgelsen af institutioner og offentliggørelse af listen over lukningstruede institutioner har givet anledning til stor utryghed. Der er rejst flere spørgsmål end der har været svar, og vi vil i KFO henstille til, at man hurtigst muligt får uddybet den konkrete plan for, hvad forældrene kan forvente hvis deres institution lukker. Det er vigtigt at have en idé om, hvad der skal ske med ens barn.
Husk også, at lukningerne potentielt rammer vuggestuebørn i integrerede tilbud, hvor der lukkes børnehavepladser. Der skal derfor også være en plan for hvordan integrerede pladser fordeles og hvor og hvordan man får en børnehaveplads hvis ens barn ikke rykker videre i den integrerede institutions egen børnehave. Herunder informationer om, hvilken anciennitet man kommer videre med – fx fra den dato man søgte sin nuværende plads.
Vi mangler i øvrigt en plan for, hvordan man vil sikre at børn og voksne kommer videre sammen, så man sikrer opretholdelse af børnefællesskaber og trygge relationer til kendte børn og voksne.
3. Fastholdelse af medarbejdere i København
Vi er bekymrede for, at København vil miste dygtige pædagoger på baggrund af institutionslukningerne. Vi håber, at Børne- og Ungdomsudvalget vil tage højde for, at det er en stor omvæltning i et arbejdsliv at blive flyttet uden at have indflydelse som ansat. Vi er særligt bekymrede for, at uddannede pædagoger fra velfungerende dagtilbud med høj kvalitet og faglighed og pædagoger fra udflytterbørnehaver vil søge ud af kommunen før de vil lade sig flytte til tilbud, der ikke kan tilbyde de samme rammer for deres arbejde.