Kvalitetsrapporten for 0-2-årsområdet viser med al tydelighed, at de tilbud der findes til vores mindste børn, slet ikke er gode nok. Kun én ud af ti vuggestuer leverer ifølge rapporten god kvalitet – ingen tilbud scorer topkarakter i undersøgelsen.
”Det her er tal, som vækker vrede hos forældrene. Vi SKAL være rasende over de her resultater! Når kvaliteten kan være mindre end god i næsten 90 % af vuggestuer i Danmark, så forsvinder vores tillid til, at kommunerne kan løfte deres ansvar.
Det er et kæmpe brud på forældres tillid og på den samfundskontrakt, der skal sikre os at når vi arbejder og betaler skat, så garanterer samfundet sunde rammer for vores børn. Det her billede fortæller jo, at de 13 % af vuggestuer, der klarer sig godt, gør det på trods af de generelle rammer og vilkår og ikke på grund af dem.” siger FOLAs formand, Signe Nielsen.
”Vi forældre ved udmærket godt, hvordan vilkårene ser ud derude. Det må bare ikke blive en undskyldning for at blive ved med at svigte landets børn og forældre. Det er altafgørende, at den her undersøgelse bliver startskuddet til at vende kurven. Der er greb vi kan sætte ind med; vi kan se at det handler om at hæve uddannelsesniveauet i institutionerne, få pædagogandelen op og så skal vi efter- og merituddanne medhjælperne. Ingen, der arbejder med børn, går jo på arbejde for at levere dårlig kvalitet. Det er et politisk ansvar at sætte ind med de tiltag, vi kan se virker.”
Undersøgelsen har fem kvalitetskategorier: ’Ringe’, ’Utilstrækkelig’, ’Tilstrækkelig’, ’God’ og ’Fremragende’ og rapporten placerer landets vuggestuer på følgende vis: 38 % i kategorien ”Utilstrækkelig”, 46 % i kategorien ”Tilstrækkelig”, 13 % i kategorien ”God”, 0 % i kategorien ”Fremragende”.
Når vi ser på de 46 % i kategorien ’Tilstrækkelig’, er det vigtigt at vi også forstår, hvordan kategorien defineres. At et tilbud kategoriseres som ’tilstrækkeligt’ betyder nemlig kun, at børnene bliver passet på forsvarlig vis. Det siger altså ikke noget om, at barnet får tilstrækkeligt med inputs, pædagogiske aktiviteter eller stimulerende legemiljøer. Særligt for børn i udsatte positioner er ’Tilstrækkelig’ ikke tilstrækkeligt. Der er brug for en ekstra indsats for faktisk at gøre en positiv forskel for de børn, der har allermest brug for det.
”Vi er nødt til at se på, hvordan vi bruger den her undersøgelse konstruktivt fremadrettet.” siger Signe Nielsen. ”Det her peger på, at vi også skal blive meget bedre til at bruge vores tilsyn i institutionerne. Vi skal lave aktiv opfølgning på tilsynet og inddrage tilsyn og evalueringer i arbejdet med handleplaner og principper i institutionerne.”
For yderligere kommentarer
Signe Nielsen, formand for FOLA, Forældrenes Landsorganisation
Mobil: 40 12 98 09