fbpx

Presse

Læs med her når FOLA stiller skarpt på de aktuelle sager på dagtilbuds- og fritidsområdet

Pressemeddelelse: Normeringstal og lov om minimumsnormeringer står i skærende kontrast til massive besparelser på børn

Pressemeddelelse: Normeringstal og lov om minimumsnormeringer står i skærende kontrast til massive besparelser på børn

Danmarks Statistik (DST) har (d. 21 sept.) offentliggjort normeringstal for dagtilbud. Tallene siger ikke meget om den hverdag, forældre børn og ansatte står i, fordi området samtidig udsættes for store besparelser i kommunerne.

Det er man ikke overrasket over i FOLA. Her ser man frem til den opgørelse som ministeriet snart kommer med. Her bliver der korrigeret for; ledelse, som fremover ‘kun’ tæller 80%, sociale normeringer og for den fastsatte 3. årsgrænse for børnehavenormering. Disse nye tal skal ligge til grund for opgørelse af minimumsnormeringer ude i kommunerne. I 2023 findes de tal på forældrebestyrelses-niveau, så kommer vi endnu tættere på. Men også de nye tal vil være langt fra at være tal i børnehøjde.

“Tallene fra Dansk statistik siger ikke meget om hverdagen. Det ved vi nu alle sammen. Vi ser frem til, at der om lidt lander nye normeringstal fra ministeriet, som er lidt tættere på virkeligheden. Det er de tal kommunerne skal bruge, når de opgør normeringer. Så det bliver jo spændende om kommunerne er længere fra end de troede, ja, og især når tallene så lander på institutionsniveau - så er der helt sikkert kommuner, der får travlt. De historier vi hører fra forældrene vidner i hvert fald om, at der mange stede er lang vej hjem, det er hjerteskærende,” siger Signe Nielsen.

Lov om minimumsnormeringer skal fungere som et værn mod fortsatte besparelser på de mindste, men lige nu er der meget, der tyder på, at heller ikke det mål er på plads. Halvdelen af landets kommuner kigger nemlig på sparekataloger, der også omfatter børneområdet. Både dagtilbud, SFO’er og klubber står for skud.

“Ja altså, det er lidt som om der hersker en vis lovløshed ude i kommunerne. Forældrene vi hører fra er fortvivlede og nogle faktisk desperate. Der spares stadigvæk ret uhæmmet på vores børn. Lov om minimumsnormeringer er ikke trådt i kraft endnu, så det virker lidt som om, de lige vrider området en sidste gang før fælden klapper. Det er faktisk ubegribeligt. Om lidt er det ikke lovligt mere, det glæder jeg mig virkelig til, siger Signe Nilsen

I FOLA efterlyser man helt generelt mere lovgivning på børn og ungeområdet. 

“Det står så soleklart, at vi mangler en lovgivning, der også beskytter de lidt større børn og de unge. De nedskæringer på SFO og klubber, der lægges op til lige nu er jo helt vanvittige. Altså har politikerne ikke hørt alarmklokkerne bimle og bamle? Vores børn og unge mistrives, besparelserne på hele børn og unge-området skal stoppe nu. Vi har ærlig talt ikke længere tillid til at det sker uden en ret stram lovgivning,” siger Signe Nielsen

For yderligere kommentarer
Signe Nielsen, formand for FOLA, Forældrenes Landsorganisation 
Mobil: 40 12 98 09

FOLA - logo

Forældrenes Landsorganisation
Raffinaderivej 8, bygn. B, 1.sal
2300 København S.

E-mail: fola@fola.dk
Hovednummer: 73 70 73 77

Presse: 40 12 98 09

 

Følg os

© 2020 FOLA, All rights reserved