fbpx

Nyt fra formanden

FOLAs formand stiller skarpt på de aktuelle problematikker og sager på dagtilbuds- om fritidsområdet

Brev til beskæftigelsesministeren

Brev til beskæftigelsesministeren

Januar 2021

LÆS  VORES BREV TIL BESKÆFTIGELSESMINISTEREN.

 

Til Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Beskæftigelsesministeriet

Kære Peter Hummelgaard

Vi skriver til dig, fordi vi allerede nu kan forudse, at forældrene vil komme i klemme, hvis de som følge af de nye COVID19 retningslinjer skal være hjemme i selvisolation i 14 dage med børn som har været i nærkontakt.

Regeringens strategi bør derfor hvile på realistiske forventninger til, hvordan vi alle kan bidrage til de fælles mål. Tiltagene virker bedst, hvis der er rimelige og lige muligheder for adgang til at holde sine børn hjemme i 14 dages selvisolation. Det vil langt fra være alle arbejdsgivere, som uden en økonomisk kompensation kan tillade at medarbejdere er hjemme i 14 dage med hjemsendte børn, hvis de er nærkontakt til en smittet med B117 varianten.

Vi er i kontakt med mange forældre, som fortæller, at de ikke kan få enderne til at mødes, fordi der stilles modstridende krav fra myndighedernes og arbejdsgivernes side om både at skulle passe egne børn og samtidig møde på arbejde.

Det hænger ikke sammen for børnefamilier, hvis deres ellers raske børn sendes hjem grundet smitte i dagtilbuddet, og de så skal blive hjemme indtil 2 testsvar på 6 dagen eller endnu værre blive hjemme i 14 dage uden sygdom. Det kan betyde, at vi som forældre bliver bedt om at gå hjemme i meget lang tid med raske børn. Samtidig er der ingen aftaler, der sikrer forældrene ret til at være hjemme med deres børn. Mange arbejdspladser har svært ved at udvise den nødvendige fleksibilitet, og der er allerede trukket store veksler på forældrenes muligheder for at bruge ferie, afspadsering m.v. i 2020.

Vi bliver derfor nødt til at finde en mere bæredygtig fælles løsning, der tager balanceret hensyn til sundhed, økonomi og børnenes trivsel. Lad os sikre en bæredygtig samfundsmæssig ramme for den videre håndtering af problemet, inden det rammer for mange. Der er jo ikke udsigt, til at smitterisikoen forsvinder lige med det samme.

Konkret foreslår vi følgende:

  • Alle forældre får ret til at gå hjemme med syge børn eller børn, der er sendt hjem fra dag og fritidstilbud grundet Covid-19, i op til 60 dage, ligesom ved alvorlig sygdom, så forældrene ikke risikerer at blive fyret grundet for meget fravær.
  • Når vi ønsker at stoppe smittespredningen, så bør vi ikke lade familiernes økonomi være afgørende for om de kan bidrage effektivt til at nå de fælles mål. Covid-19 har i forvejen en farlig social slagside, som vi må tage et samfundsmæssigt ansvar for at modvirke. Mange forældre har ikke råd til at undvære deres indtægt for at holde børn hjemme gennem længere tid. Her indstiller vi til, at regeringen evt. i samarbejde med arbejdsmarkedets parter vil sørge for, at der gives en passende økonomisk kompensation ved mistet arbejdsindtægt, når der er hjemsendte børn grundet Covid-19. Vi ved ikke, hvor og hvornår, der næste gang opstår lokale udbrud, men vi må forvente, at de kommer – især B117. Her kunne en udvidelse af reglerne om sygedagpenge eller en lignende foranstaltning fjerne unødige barrierer for den fælles indsats som forældre i stigende grad bliver bedt om at yde.

FOLA stiller fortsat gerne vores viden til rådighed i forbindelse med udvikling af fælles løsninger.

Ingen af os har skylden for denne sundhedskrise, men vi må løse den sammen.

Venlig hilsen

Signe Nielsen                                            

Formand i FOLA                                         

                    

FOLA - logo

Forældrenes Landsorganisation
Raffinaderivej 8, bygn. B, 1.sal
2300 København S.

E-mail: fola@fola.dk
Hovednummer: 73 70 73 77

Presse: 40 12 98 09

 

Følg os

© 2020 FOLA, All rights reserved