fbpx

Nyt fra formanden

FOLAs formand stiller skarpt på de aktuelle problematikker og sager på dagtilbuds- om fritidsområdet

Høringssvar fra FOLA; Besparelser i Faxe kommune

FOLA, Forældrenes Landsorganisation, udtrykker stor bekymring over de nye spareforslag, som Faxe Kommune har fremlagt. Der er ingen tvivl om at hvis disse forslag vedtages vil det påvirke både børn og forældre negativt. Endvidere kommer vi til at se en forringelse af arbejdsmiljøet for de ansatte i byens dag- og fritidsinstitutioner.

Forslag om kortere åbningstid og flere lukkeuger i dagtilbud og SFO

Når åbningstiderne i dagtilbud og SFO forkortes lægger det et stort pres på forældrene, særligt i en kommune som Faxe, hvor mange forældre pendler til arbejde. I en tid med mangel på arbejdskraft og en forventning om, at alle skal arbejde mere, skaber det en urimeligt krydspres på forældrene. Disse forslag vil presse forældrene endnu mere end de er i forvejen. Stressede forældre fører ofte til stressede børn. Når afleverings- og hentesituationer bliver pressede så betyder det også at det daglige forældresamarbejde presses, da man ikke når den nødvendige overlevering.

Indførsel af flere lukkeuger er også dybt problematisk, det er de færreste forældre som kan få deres arbejdsliv til at hænge sammen når der er endnu flere uger hvor der ikke er mulighed fro pasning. Fællespasning i dagtilbud er ofte utrygt for børn og forældre, der er brug for trygge rammer og kendte voksne.

Forslag om lavere pædagogandel

Der er også forslag om at sænke andelen af pædagoger i dagtilbuddene, en tendens vi ser på landsplan. Vi havde håbet, at den seneste kvalitetsrapport om vuggestuer i Danmark ville øge politikernes fokus på denne problematik. Rapporten viser tydeligt, at en lav pædagogandel sænker kvaliteten, skaber utryghed i institutionerne og påvirker børnenes trivsel negativt. Flere undersøgelser peger på, at børn helt ned i dagtilbudsalderen viser tegn på mistrivsel, hvilket rapporteres af ansatte landet over.

Desuden resulterer en lav pædagogandel i højere sygefravær og dårligt arbejdsmiljø for de ansatte. I en tid, hvor flere børn har særlige behov og udfordringer, er der brug for mere uddannet personale, ikke mindre.

Forslag om dårligere normering i ydertimerne

De børn, der er tilbage, som de sidste i Faxes dagtilbud er ofte trætte børn, som har brug for nærvær og ro sammen med de voksne, det kræver selvsagt at der er voksen nok. Forslaget vil skabe mere utryghed i ydertimerne. Vi i FOLA opfordrer til, at Faxe Kommune ikke vedtager disse spareforslag. Det er vores overbevisning at børn og unge, dem skal man ikke spare på - dem skal man passe på.

Signe Nielsen, Formand for FOLA, Forældrenes Landsorganisation

Høringssvar fra FOLA; Justering af regler om fordeling af børn i daginstitutioner og obligatorisk læringstilbud

Høringssvar fra FOLA, Forældrenes Landsorganisation Vedr. lovforslag: Justering af regler om fordeling af børn i daginstitutioner og obligatorisk læringstilbud.

To redskaber til normeringsberegning i børnehaver og vuggestuer

I 2021 blev Lov om minimumsnormeringer i dagtilbud vedtaget af et stort flertal i Folketinget. Kommunerne skal leve op til loven fra 2024. Her, et par år efter, er der dog stadig meget at ønske, hvad normeringer angår. Loven er langt fra stærk nok til at sikre alle børn tilstrækkelig med voksenkontakt.

Høringsvar vedrørende lov om ændring af dagtilbudsloven

Den 21.09.2021 indsendte FOLA dette høringsvar til Børne- og Undervisningsministeriet vedrørende ny opgørelse af normering og tilsyn i forbindelse med høring vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af dagtilbudsloven (minimumsnormeringer i daginstitutioner – Indsamling af data).

Organisationer i Danmark med fælles opråb: Ingen børnefattigdom, tak

20 ORGANISATIONER TIL CHRISTIANSBORG:
INGEN BØRN SKAL LEVE I FATTIGDOM I DANMARK

Børn tager skade af at vokse op i fattigdom. Derfor bør politikerne sætte kampen mod børnefattigdom øverst på dagsordenen. Sådan lyder opfordringen fra 20 organisationer forud for anbefalingerne fra Ydelseskommissionen.

Brev til beskæftigelsesministeren

Januar 2021

LÆS  VORES BREV TIL BESKÆFTIGELSESMINISTEREN.

 

Til Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, Beskæftigelsesministeriet

Kære Peter Hummelgaard

Vi skriver til dig, fordi vi allerede nu kan forudse, at forældrene vil komme i klemme, hvis de som følge af de nye COVID19 retningslinjer skal være hjemme i selvisolation i 14 dage med børn som har været i nærkontakt.

Regeringens strategi bør derfor hvile på realistiske forventninger til, hvordan vi alle kan bidrage til de fælles mål. Tiltagene virker bedst, hvis der er rimelige og lige muligheder for adgang til at holde sine børn hjemme i 14 dages selvisolation. Det vil langt fra være alle arbejdsgivere, som uden en økonomisk kompensation kan tillade at medarbejdere er hjemme i 14 dage med hjemsendte børn, hvis de er nærkontakt til en smittet med B117 varianten.

Vi er i kontakt med mange forældre, som fortæller, at de ikke kan få enderne til at mødes, fordi der stilles modstridende krav fra myndighedernes og arbejdsgivernes side om både at skulle passe egne børn og samtidig møde på arbejde.

Det hænger ikke sammen for børnefamilier, hvis deres ellers raske børn sendes hjem grundet smitte i dagtilbuddet, og de så skal blive hjemme indtil 2 testsvar på 6 dagen eller endnu værre blive hjemme i 14 dage uden sygdom. Det kan betyde, at vi som forældre bliver bedt om at gå hjemme i meget lang tid med raske børn. Samtidig er der ingen aftaler, der sikrer forældrene ret til at være hjemme med deres børn. Mange arbejdspladser har svært ved at udvise den nødvendige fleksibilitet, og der er allerede trukket store veksler på forældrenes muligheder for at bruge ferie, afspadsering m.v. i 2020.

Vi bliver derfor nødt til at finde en mere bæredygtig fælles løsning, der tager balanceret hensyn til sundhed, økonomi og børnenes trivsel. Lad os sikre en bæredygtig samfundsmæssig ramme for den videre håndtering af problemet, inden det rammer for mange. Der er jo ikke udsigt, til at smitterisikoen forsvinder lige med det samme.

Konkret foreslår vi følgende:

  • Alle forældre får ret til at gå hjemme med syge børn eller børn, der er sendt hjem fra dag og fritidstilbud grundet Covid-19, i op til 60 dage, ligesom ved alvorlig sygdom, så forældrene ikke risikerer at blive fyret grundet for meget fravær.
  • Når vi ønsker at stoppe smittespredningen, så bør vi ikke lade familiernes økonomi være afgørende for om de kan bidrage effektivt til at nå de fælles mål. Covid-19 har i forvejen en farlig social slagside, som vi må tage et samfundsmæssigt ansvar for at modvirke. Mange forældre har ikke råd til at undvære deres indtægt for at holde børn hjemme gennem længere tid. Her indstiller vi til, at regeringen evt. i samarbejde med arbejdsmarkedets parter vil sørge for, at der gives en passende økonomisk kompensation ved mistet arbejdsindtægt, når der er hjemsendte børn grundet Covid-19. Vi ved ikke, hvor og hvornår, der næste gang opstår lokale udbrud, men vi må forvente, at de kommer – især B117. Her kunne en udvidelse af reglerne om sygedagpenge eller en lignende foranstaltning fjerne unødige barrierer for den fælles indsats som forældre i stigende grad bliver bedt om at yde.

FOLA stiller fortsat gerne vores viden til rådighed i forbindelse med udvikling af fælles løsninger.

Ingen af os har skylden for denne sundhedskrise, men vi må løse den sammen.

Venlig hilsen

Signe Nielsen                                            

Formand i FOLA                                         

                    

FOLA - logo

Forældrenes Landsorganisation
Raffinaderivej 8, bygn. B, 1.sal, C13
2300 København S.

E-mail: fola@fola.dk
Hovednummer: 73 70 73 77

Presse: 40 12 98 09

 

Følg os

© 2020 FOLA, All rights reserved