fbpx

Nyt fra formanden

FOLAs formand stiller skarpt på de aktuelle problematikker og sager på dagtilbuds- om fritidsområdet

Høringssvar fra FOLA; Besparelser i Faxe kommune

Høringssvar fra FOLA; Besparelser i Faxe kommune

FOLA, Forældrenes Landsorganisation, udtrykker stor bekymring over de nye spareforslag, som Faxe Kommune har fremlagt. Der er ingen tvivl om at hvis disse forslag vedtages vil det påvirke både børn og forældre negativt. Endvidere kommer vi til at se en forringelse af arbejdsmiljøet for de ansatte i byens dag- og fritidsinstitutioner.

Forslag om kortere åbningstid og flere lukkeuger i dagtilbud og SFO

Når åbningstiderne i dagtilbud og SFO forkortes lægger det et stort pres på forældrene, særligt i en kommune som Faxe, hvor mange forældre pendler til arbejde. I en tid med mangel på arbejdskraft og en forventning om, at alle skal arbejde mere, skaber det en urimeligt krydspres på forældrene. Disse forslag vil presse forældrene endnu mere end de er i forvejen. Stressede forældre fører ofte til stressede børn. Når afleverings- og hentesituationer bliver pressede så betyder det også at det daglige forældresamarbejde presses, da man ikke når den nødvendige overlevering.

Indførsel af flere lukkeuger er også dybt problematisk, det er de færreste forældre som kan få deres arbejdsliv til at hænge sammen når der er endnu flere uger hvor der ikke er mulighed fro pasning. Fællespasning i dagtilbud er ofte utrygt for børn og forældre, der er brug for trygge rammer og kendte voksne.

Forslag om lavere pædagogandel

Der er også forslag om at sænke andelen af pædagoger i dagtilbuddene, en tendens vi ser på landsplan. Vi havde håbet, at den seneste kvalitetsrapport om vuggestuer i Danmark ville øge politikernes fokus på denne problematik. Rapporten viser tydeligt, at en lav pædagogandel sænker kvaliteten, skaber utryghed i institutionerne og påvirker børnenes trivsel negativt. Flere undersøgelser peger på, at børn helt ned i dagtilbudsalderen viser tegn på mistrivsel, hvilket rapporteres af ansatte landet over.

Desuden resulterer en lav pædagogandel i højere sygefravær og dårligt arbejdsmiljø for de ansatte. I en tid, hvor flere børn har særlige behov og udfordringer, er der brug for mere uddannet personale, ikke mindre.

Forslag om dårligere normering i ydertimerne

De børn, der er tilbage, som de sidste i Faxes dagtilbud er ofte trætte børn, som har brug for nærvær og ro sammen med de voksne, det kræver selvsagt at der er voksen nok. Forslaget vil skabe mere utryghed i ydertimerne. Vi i FOLA opfordrer til, at Faxe Kommune ikke vedtager disse spareforslag. Det er vores overbevisning at børn og unge, dem skal man ikke spare på - dem skal man passe på.

Signe Nielsen, Formand for FOLA, Forældrenes Landsorganisation

FOLA - logo

Forældrenes Landsorganisation
Raffinaderivej 8, bygn. B, 1.sal, C13
2300 København S.

E-mail: fola@fola.dk
Hovednummer: 73 70 73 77

Presse: 40 12 98 09

 

Følg os

© 2020 FOLA, All rights reserved